Disleksi
Disleksi Nedir? Disleksi,öğrenmede beklenmedik bir zorluk olarak tanımlanabilir.Disleksisi olan çocuklar dildeki sesleri tanımakta ve değiştirmekte zorlanırlar.Disleksi,bir çocuğun kelimeleri deşifre etme yeteneğini,yani onları hecelere ya da seslere ayırma ve ardından yeni kelimeler oluşturabilme becerisini etkiler.Bu durum,kelimeleri tanımayı,ifade etmeyi,okumayı yazmayı ve hecelemeyi zorlaştırır.

Disleksi Belirtileri

- Okumayı öğrenirken zorluk yaşama - Okuma hızının beklenenin altında olması - Yazarken ve okurken harf atlama - Okurken kelimeleri değiştirerek okuma - Okumakta ve yazmakta zorlanma - Harfleri birbirine karıştırma (b, d, p gibi) - Rakamları ters yazma ve ayırt etmekte zorlanma - Okuduğunu anlama ve anlatmada zorlanma - Ezberlemede zorlanma - Renkleri karıştırma - Sağı solu ayırt etmekte zorlanma - Kendini, bir konu hakkında fikrini iyi ifade etmekte zorlanma - Toplama ve çıkarma işaretini karıştırma - Ayakkabılarını bağlama gibi motor becerilerde zorlanma - İmla kurallarını uygun yazmakta zorlanma - Noktalama işaretlerini göre okuma - Odaklanma ve dikkat sorunları. - Yazı yazmada zorlanma. - Duyusal, motor ve planlama becerilerinde zayıflık.

Disleksi ve Ergoterapi

Disleksili çocuklarda Ergoterapi müdahalesinde görsel hafıza, şekil- zemin ayrımı, uzamsal algı gibi parametreleri geliştirmeye yönelik programlar ile çocuğun görsel algı becerilerini arttırmak amaçlanır. Bunun yanında duyu bütünleme bozuklukları, akademik beceriler ve günlük yaşam aktivitelerinde görülen sorunlar da değerlendirilir ve müdahale programı yapılır. Dislekside ne kadar iyi bir değerlendirilme yapılırsa o kadar iyi sonuç alınacaktır. Denge, koordinasyon, görsel algı, motor planlama, ince-kaba motor beceriler, orta hattı geçme, uzamsal algı, taktil algı kesinlikle değerlendirilmesi gereken konulardandır. Değerlendirme sürecinde klinik gözlem ve yapılandırılmış klinik değerlendirmelerin dışında, standart testler ve aile hikayesi de alınmalıdır. İyi bir değerlendirmenin sonunda doğru müdahalelerle çocuk desteklenmelidir.